je mi, jako by se ve mně utopila celá náruč fialek.
 
 


říkejme tomu kupříkladu splín. psychologickej slovník manželů hartlových z roku 2ooo hovoří o označení pro zádumčivost, melancholii až depresivní náladu, rovněž také o světabolu či trudnomyslnosti. jedná se o lidovej pojem, kterej vyjadřuje a romantizuje různý úrovně smutku. patrně byl převzat z literatury, neboť psychologie či psychiatrie jej jako takovej neužívá - namísto toho operuje s termíny deprese či snížená nálada. pocit absolutní postradatelnosti, neustálej strach ze selhání spolu s absencí sebevědomí a neschopností přijetí sebe sama se táhne jako červená nit celou mou existencí. jako tekutej písek pod nohama. jako ocelová koule u nohy. jako přistřihlý křídla. dokonce jsem se pokusila smířit s tím, že jde jednoduše o povahovej rys. jednou bych mileráda tuto záhadu hlavolamu rozluštila. prozatím ani nová práce, ani nepředpokládaný finanční ocenění, ani onen sympatickej fakt, že se zklidnily rozbouřený vody rodinejch vztahů, ani ty nejpohádkovější šaty od milýho, ani to, že mi do ruky vrazila vizitku scoutka z elite model s větou, že jistě už u ňáký mateřský agentury budu, ani moře báječnejch fotospoluprací, ani kouzelný odpoledne s ivii, který tímto kuju (a to nejen za fotky) mi nevyčarujou pomyslnej záchranej kruh. nicméně ventilovat podobný duševní pochody za košer taky nepovažuju - byť je to zcela legitimní (myšleno právě teď a tady na blogu), neboť podobný fňukání mě staví do role nepokornýho egoisty, kterej by měl bejt naopak vděčnej za obě zdravý nohy a toho nejlepšího mužskýho pod sluncem.

máte i vy tendence proklínat se za každičkej neúspěch ?
 
a byť vám do klína prší štěstí a úspěchy, nejste schopni se z nich radovat a naopak neustále poukazujete na to, co by mělo bejt jinak ?
 
 
a propos - onen "hvězdnej luk" nebyl mým zbožným přáním, vnutili mi to propagátoři ňáký nový kulmy v jednom stánku. já bych naopak ocenila papírovej pytlík na hlavu.

Komentáře

  1. To je světloplachost - chybí nám všem slunce.

    OdpovědětVymazat
  2. veľmi dobre poznám tieto pocity, vyššie uvedené na mňa dosť sedelo, len s tým rozdielom, že u mňa sa momentálne všetko rúca a ja sa len na to prizerám neschopná slova ani pohybu
    každý neúspech či zlyhanie si pripisujem sebe, no ja mám voči svojej osobe príliš vysoké nároky, staviam si latky, ktoré nedokážem prekonať logicky lebo na to momentálne ešte nemám, nie preto že by so to nechcela, asi človek musí na všetko dozrieť. a ku šťastiu a radosti mi postačia maličkosti, lenže momentálne to zlé prevláda, ach prepáč za deptajúce litánie, ale potreba vyrozprávať sa bola silnejšia :)

    a aby som nezabudla podotknúť, rastieš do krásy a moc ti to sluší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektně vyjádřený. Občas mívám taky takovýhle stavy, tak bych ti přála, aby ses zase radovala. :) Miluju tvůj styl psaní, a těším se na každý tvůj nový článek.

    OdpovědětVymazat
  4. Wou..prekrasny outfit...a tvoj blog je dokonaly !!! :)

    http://dzejzetko.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  5. achjo víme svoje no... kéž by bylo líp princezno! a vlnky ti náhodou moc slušej :)

    OdpovědětVymazat
  6. krasny outfit...a vubec, skvely blog ;)

    OdpovědětVymazat
  7. ty šaty ti moc sluší.nevím proč,ale tvůj styl psaní mi připomíná arnošta lustiga..

    OdpovědětVymazat
  8. ja mám bipolárnu poruchu osobnosti, takže moje nálady takmer nemajú racionálny dôvod, občas, teda takmer stále, keď som aspoň na chvíľu šťastná, z úplných maličkostí, ma prepadne úzkosť, že si to nezaslúžim, že sa stane niečo zlé, asi som si už príliš zvykla na splín.
    si krásna, ako víla z broskyňových kvetov :) a máš úžasný blog

    OdpovědětVymazat
  9. Tobě to vždycky hrozně sekne :)Dvakrát jsem tě v Brně potkala a naživo je to ještě hezčí! Jen tak dále, ráda se tu vždycky zastavím :)

    OdpovědětVymazat
  10. máš hnusný nohy... taky mám radši štíhlejší, ale tohle už je fakt moc..

    OdpovědětVymazat
  11. - ulala, kuju pekne .)

    především však vam, pane, ze jste mne opet poctil svou navstevou ,)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

- merci za zastaveni

Oblíbené příspěvky