úklid v hlavě i ve skříni.



top secondhand


paretův princip - mnohejm z vás pojem jistě ne neznámej. onen pan vilfredo pareto, moudrej to italskej ekonom a sociolog, obohatil svět ekonomie o dnes již notoricky známý pravidlo 8o / 2o. a nutno podotknout, že jej lze aplikovat i na každodenní život nás smrtelníků. šatník nevyjímaje, milé děti. dle něj totiž využíváme pouhejch 2o procent našeho majetku. při pohledu na přetékající police a zoufale obtěžkaná ramínka plus ranní monolog nemámconasebe před šatní skříní zkrátka musíme dát za pravdu. je fuk, zda patříte k těm, co touží po absolutní harmonii a rozhodli se říci hlasitý ne neorganizovanýmu chaosu nebo vám jen zaclání nenošený kusy, kterejch je třeba se zbavit. na to pustit se do díla není nikdy pozdě. a začátek podzimu, kdy ukládáme k zimnímu spánku šortky a vzdušný sukně, abychom vytáhli na světlo světa huňatý svetry a kabáty, je dobou vskutku ideální. na rovinu přiznávám, že jsem sběratel / archivář / vetešník. říkejte si tomu, jak chcete. od ranýho dětství mám tendence uchovávat a pečovat o krajkovaný spodničky a háčkovaný rukavičky po prababičce, brejle po dědovi a klobouky z bazarů. ne každej by měl to pochopení jako jakub a strpěl všechny moje velectěný artefakty a rekvizity na focení. o to složitější je pak v mým případě ukočírovat v šatní skříni jistej řád. v samotným přístupu k oděvu se proto řídím mým malým desaterem.
  • autenticita - z aktuálních žhavejch trendů jen decentně uždibovati, aby vizuál korespondoval s  našim niterným rozpoložením. toť priorita. nebejt pouhým otrokem módy, klonem kdejaký fešn ikony a kopií výkladní skříně. nejen z toho důvodu nakupuju především v sekáčích, kde je naopak nesmírnej prostor pro individualizaci (plus je to levný a ekologický). ono naklusat do zary a obrendovat se za x tisícovek není žádný dobrodružství.
  • jedny a dost - nač troje, když unosím stejně jen jedny. to platí snad o veškerým oblečení a doplňcích. kupříkladu já si donedávna vystačila se dvěma páry bot. celoročně. stejně tak jsou mi cizí mánie okolo kabelek.
  • materiál - co se nekrčí, je dobrý, co se nežmolkuje, je ještě lepší. zkrátka to, že bychom měli věnovat zvýšenou pozornost složení materiálu, všichni moc dobře víme.
  • střih -  malá lež neuškodí. ošálit okolí optickými klamy je zcela legitimní a hra s vizuálnem je nekonečně zábavná. proto experimentujte se siluetou, vlastní fyziognomií, hrajte si na pána boha a čarujte !
  • funkčnost + kompfort - jsou-li mi ty šaty krátký natolik, že se v nich nemůžu posadit jako člověk a ty čarokrásný sandálky mi po pár metrech cupitavý chůze z ukrutný bolesti vhání slzy do očí, musí z domu. i kdyby byly třeba pozlacený.
  • exkluzivita - uplatněte vlastní tvůrčí invenci, rukodělnost a nápaditost. sami se chopte jehly nebo si nechávejte šít. ať už od babičky, maminky nebo mladejch studentů z umprum (máte-li na zaběhnutý lokální dyzajnery, dobře pro vás. ivestice jako této litovat nebudete). a přiveďte na svět třeba vaši vysněnou sukni !
  • méně je více - kreativita nerovná se kostým hodnej maškarního průvodu v Riu. žeano.
  • sentiment - jsou to jen hadry, ale nezapomínejte, že k určitým svrškům nás pojí konkrétní citový prožitky a vzpomínky. chovejte se k nim proto hezky !
  • spodní prádlo - jednoznačně kapitola sama pro sebe. snad jen dodám, že pohled na plejádu laškovně prosvítajících berušek, objímajích se medvídků a pestrobarevnejch kytiček během letních měsíců rozhodně ráda oželím.
  • pravidelný čistky. a to klidně každej měsíc, protože člověk zraje (běžně se to nazývá stávati se dospělým) a věci neustále přehodnocuje. patrně už si v tom svetru s koníčky budete připadat poněkud infantilní. a pokud ne, tak oukej. noste ho dál, protože o tom citit se dobře to celý je.
já se naučila být nekompromisní. už nějakej rok buduju šatník minimální, složenej skutečně jen z univerzálních, nadčasovejch a snadno kombinovatelnejch věcí. nuda? možná. co ale nuda rozhodně není, je dělat radost jiným věcmi, který sama nevyužiju. votočvohoz všichni známe, zbožňujeme a děkujeme nějaký vyšší síle, že seslala na svět spásu jako je tahle. kdybych měla muzikantský střevo, zkomponuju na něj oslavnej hymnus ! jen jemu vděčím za to, že můj život už dávno nevyhasl pod lavinou oblečení. a poněvadž jsem přesvědčena o tom, že i vy jste podobnýho názoru, čeká na vás odměna pro věrné a oddané v podobě voucheru na nákup v hodnotě 2oo,- ! jednou jedinou podmínkou je, připojit do komentářů odkaz na váš účet na votočvohoz. tak směle do toho !

a na závěr se mi nezapomeňte pochlubit vaší nejmilovanější kořistí z votočvohoz. kuk ta moje


Komentáře

  1. Skvělý článek jsem velmi podobných názorů, ale přesto se nějak nemůžu vlézt domů !

    OdpovědětVymazat
  2. Tak prvně musím říct, že článek je skvěle napsaný. Už jsem dost věcí rozdala, prodala na votočvohoz (můj tady: http://www.votocvohoz.cz/uzivatele/10356-honeybunny) nebo vyměnila. Přednost dávám momentálně především tomu, aby bylo oblečení pohodlné a hlavně z kvalitního materiálu (takže ne troje šaty z háemka za 350, který se mi "jen" líbí, ale jedny kvalitní za tisícovku a víc, i kdybych na ně měla čekat měsíc než dorazí ze zahraničí a vím, že nadšeně se do nich budu oblékat pokaždé, co se pro ně rozhodnu:).

    OdpovědětVymazat
  3. veľmi dobre napísané :) tiež sa chystám na "čistku", teda odhodlávam sa :D z votoč vohoz nemám nič, ale tvoj najobľúbenejší kúsok je skvelý :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bezva článek! Snažím se čistky dělat pravidelně, takže votočvohoz zásobuji :)) můj je tu: http://www.votocvohoz.cz/uzivatele/24301-evey
    Je pravda, že dřív jsem poměrně bezhlavě nakupovala vše, co bylo levné, teď se snažím spíš zaměřovat na kvalitu a materiály...Evi

    OdpovědětVymazat
  5. Amen!!! Obzvlášť první bod.
    A k votoči: http://www.votocvohoz.cz/uzivatele/6195-dreamworld a těch věcí mám z něj hodně. Teď jsem tam konečně našla černé plesové šaty, které se vyprodali před 3mi lety v obchodech a já je celou tu dobu strašně chtěla. (Ha jsou taky univerzální.)

    OdpovědětVymazat
  6. If you want to grow long and natural hair, or you're just on the hunt for some good hair products review please visit my blog, I'm jus beginning but it would mean a lot! Thank you! :)
    hairtohips.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Já toho na votočvohoz přidává pořád tolik..pořád mám totiž pocit, že mám moc věcí a ty mě všechny dusí.
    http://www.votocvohoz.cz/uzivatele/3968-ayor

    Můj hlavní problém je ale to, že nemám ucelený vkus, hlavně i proto, že nemám ucelenou osobnost, každý den se cítím trochu jako někdo jiný a proto si i ráda hraju se styly. Takže se dosti obávám, že můj šatník se asi nikdy nesjednotí.

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. tak předpokládám, že slibovaný "voucher" nikdy nebude:D

    Eva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

- merci za zastaveni

Oblíbené příspěvky