"proč by měl člověk zemřít, když na zahradě roste šalvěj"





milé děti, povím vám tajemství. nechodím k lékaři. proč? nemám k tomu totiž sebemenší důvod ! nemoci se mi zkrátka vyhýbají širokananánským obloukem. netroufám si tvrdit, že za skálopevnou imunitu vděčím právě svýmu veganskýmu (až vitariánskýmu) způsobu života, ani se nechystám unavovat vás moudry o prospěšnosti mnohých rostlin a už vůbec si nehodlám hrát na svatou Hildegardu či výživovýho poradce (ač jím je moje maminka, která mnoho let působí jako vedoucí stravovacího provozu PL Kroměříž, tudíž u nás býval zdravej životní styl "na talíři" každej boží den). přiznávám rovněž bez mučení, že osobně mi poněkud chybí jistá dávka empatie k tomu, abych soucítila s křehulinkami, který jsou s příchodem prvních chladnějších dní na hromadě, několikrát do roka je převálcuje chřipka a rýma s kašlem jsou jejich dobrý kamarádi. ať tak či onak, tohle jsou má "tajná" esa, která nesypu z rukávu jen tehdy, kdy cítím, že na mě "něco leze" (neboť ono nikdy neleze), nýbrž se těchto zásad spolu s krédem "jez jen to, co roste" držím každodenně:




  • celer & česnek =  základní stavební kámen mýho jídelníčku. stejně tak vydatně holduju česneku medvědímu ! vitaminová bomba, kterou si většina z nás uchovává celoročně kupříkladu ve formě pesta
  • šalvěj - odpradávna učiněnej všelék ! zejména na vyrózy trávicího charakteru, ale i proti stařeckým demencím. přidávám ji do všeho a ke všemu. třeba ze mě na starý kolena bude hotovej Platón
  • vím, co jím - skutečnost, že je mi zatajena technologie přípravy i detailní složení toho, co mi přinesou na talíři, je přinejmenším znepokojivá. z těchto a (samozřejmě) finančních důvodů jím venku jen velmi výjimečně
  • jablečnej ocet - posiluje metabolismus, podporuje imunitu, odstraňuje toxiny z těla, zlepšuje trávení, je pomocníkem při hubnutí a dovede toho mnohem, mnohem víc ! mimo to, vyrobit si doma vlastní bylinkovej je hračka ! popusťte uzdu svým gurmánským fantaziím a vyzkoušejte rozličný kombinace. rozhodně však sáhněte po BIO variantě, já kupříkladu použila ten z déemka
  • domácí kvašená zelenina - čili pickles. moje maminka pěje na mléčný kvašení samý ódy. a právem
  • jen po svých - chůze je jedna z mých nejmilejších činností ! a recept na všechny neduhy. skutečně ! duševní vyčerpanost či střevní potíže ? pár svižnejch kilometrů a budete zase ve formě. léty proveřeno !
  • šup na louku - pampeliška, jitrocel, sedmikráska, kopřiva, řebříček - to všechno nadupaný cennejma látkama a zadarmo !
  • víra tvá tě uzdraví - můžete se mnou hlasitě nesouhlasit, já si však trvám na svým. naposledy jsem si přivodila bolestivej zánět nártu (v balerínách tůry skutečně nedoporučuju), kvůli němuž jsem sotva chodila. zatla jsem ale zuby, koupila chladivou mast, vsugerovala si, že jsem v maximálním pořádku a ? a po pár dnech jsem o ničem nevěděla (i přesto, že v balerínách chodím pěkný štreky dál)
  • vykašlete se na léky - vážně, je-li to jen trochu možný. dnešní společnost si navykla polykat prášky jako maliny. a to je zatraceně špatně ! já sama nepozřela paralen a podobný svinstvo x let. a žiju ? ŽIJU !
(o tom, kolik tun řepy, papriky, tuřínu a špenátu jsem schopna spořádat k večeři, taktně pomlčím. stejně tak se nehodlám rozepisovat, jak početná je moje bylinková "zahrádka" u nás na terase )

pées - dále nutno dodat, že stav naší pleti je odrazem toho, co se děje uvnitř. a já si kondici své pokožky od doby, co jsem věrná těmto zásadám, natírám ji domácí konopnou mastí a rakytníkovým olejem, nemůžu vynachválit ! asi na tom něco bude, nemyslíte ?



a co vy ? patříte spíše mezi ty, co jsou k přírodnímu léčitelství skeptičtí ?

Komentáře

  1. supe super super článek!!!! Já se chystám svoje nynější problémy léčit jablečným octem, máš na něj nějaký chutný recept??? ;)
    Style by Eliza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. - priprava je trivialni a ultrarychla ! ja si jim pokazdy zakapnu salat, grilovanou nebo dusenou zeleninovou smes

      mnozstvi bylinek a koreni zalezi na tobe (cim výraznější chuť chces, tím větší množství přísad použij)
      orientační množství bylin na 5oo ml octa = asi 1 hrst pokrájených čerstvých bylin nebo 3 - 5 stroužků prolisovanyho či pokrájenyho česneku, lžička pepř. kuliček, 1 cibule na kolečka, pripadne feferonky.. paklize by výsledná chuť byla příliš silná, můžes vždy pred pouzitim naředit čistou vodou

      - bylinky pokrájíme na menší části, aby se z nich aromatické látky lépe uvolňovaly
      - vložíme do připravené nádoby, zalijeme octem a láhev uzavřeme
      - necháme louhovat po dobu dvou týdnů až jednoho měsíce, nejlépe v temnu a chladu (během této doby láhev několikrát protřepeme)
      - nakonec ocet přecedíme přes jemné plátno, nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme (tohle jsem nedelala a nechavamo v puvodni lahvicce s bylinkami a ostatnimi prisadami, pac je to hezky)
      - skladujeme v chladnější místnosti, nejlépe na temném místě

      Vymazat
  2. Já se teď inspiruji knihou Jídlo na prvním místě :) takže taky svou stravu změním, i když myslím, že i tak jím dost zdravě :)
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. ešte napíš kde nakupuješ fresh jedlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. - to se vi, ze prevazne v holesovicky trznici u zelinaru .)

      Vymazat
  4. Já se přes jeden rok držím stejných zásad, na prášky mě taky neužije a svůj šílený stav pleti ( rozuměj 8 let hormonální antikoncepce mi naštvané tělo vrátilo i s úroky).se teď budu snažit dohnat vitariánstvím, které jsem zkoušela už v létě na měsíc a pochopila, že to bude asi jediná cesta, kterou si do těla nebudu přivádět nic zbytčného navíc. Tak uvidíme, jak se to dlouhodobě podepíše, začínám od prvního října, tak mi drž palce !

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní článek, souhlasím s tím, že většinou je to všechno "v hlavě". Mně pomáhají afirmace z knížky Miluj svůj život :))
    Evi

    OdpovědětVymazat
  6. Hodně zajímavý a naučný článek, díky za tipy :) Myslím, že bychom se nad tím obecně měli zamyslet!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

- merci za zastaveni

Oblíbené příspěvky