věřte, nevěřte, můj blog slaví 4. narozeniny ! ano, zrovínka dnes, na den přesně. primárně jsem se jej vždy snažila směřovat řekněme do "populárně naučné" polohy a krmit jeho obsah tématy, která mi byla a jsou blízká. až druhotně pak infikovat blogosféru svými rádoby módními kreacemi. ty však paradoxně sklízí větší úspěch než několik odstavců informací. inu, přinejmenším pozoruhodné. stejně jako skutečnost, že má tolik z vás stále chuť se sem vracet, čehož si nesmírně cením a děkuju tímto za přízeň ! narozdíl od jiných, moje jméno je mezi fešn blogery neznámou veličinou, což je do jistý míry osvobozující. blog je radost. platforma, kde můžu zcela legálně ventilovat svůj slovní průjem. potřeba obklopovat se laciným a pomíjivým pozlátkem, navlíkat na sebe trendy zvonáče po kolena a snažit se prvoplánově zaujmout co nejširší masu je mi cizí. to ze mě dost možná činí konzervativního suchara, ale zároveň autentickou markétu, bez póz a zbytečnejch příkras. což je v době, kdy většina usiluje vypadat jako vobrázek vystřihlej z pinterestu, takřka přírodní úkaz. dnes tedy jen kratičký povídání o životním osudu jedné z předních majitelek oděvního salónu a výrazných osobností módy meziválečných let u nás. a ač nezáměrně, tématicky příspěvek koresponduje s Prague Vintage Fair, kterej odstartuje dnešním dnem. a ano, není žádným tajemstvím, že náš pes dostal jméno právě na památku této paní.







ARNOŠTKA ROUBÍČKOVÁ
1.6.1869 - 1942

dívčím jménem Popperová, pocházela z Kralovic a v matičce stověžaté se usadila až po sňatku s Juliem Roubíčkem. do podnikání se pustila nedlouho po rozvodu. jakožto vyučená krejčová si roku 191o založila vlastní dámský krejčovství. že měla obchodního ducha, o tom netřeba pochybovat. její firma totiž již od samotnýho počátku prosperovala. na svých pařížských cestách nechodila na drahý módní přehlídky. naopak. její strategie spočívala totiž v tom, že okukovala modely na promenádě a nakupovala tam levný zbytky látek. z těch pak v Praze tvořila originální kreace. vydatně jí v její činnosti pomáhaly dcery Adéla a Helena. v módních vodách vstoupila ve známost především Ada, která dokázala hbitě překreslovat spatřené modely (dle jejích záznamů se pak šilo) a byla rovněž členkou redakční rady časopisu Elegantní Praha, kam pravidelně přispívala módními zprávami z Paříže a kreslila návrhy. snímky modelek pořizoval do tohoto listu František Drtikol. v salonu paní Roubíčkové se mluvilo kromě češtiny také německy, anglicky a francouzsky. šila u ní elita oněch časů, prý i paní Masaryková a paní Benešová. roku 192o dosahoval počet zaměstnanců firmy úctyhodných 64 a roku 1925 nechala v závodě ve věhlasným paláci Koruna vybudovat sál s velkými okny, uprostřed s jevištěm z americkýho ořechu se stolky a klubovkami pro diváky a se šatnami pro manekýnky. ovšem stejně jako většinu prestižních salónů, i firmu Arnoštky Roubíčkové postihl tragickej osud. v březnu 194o byl podnik arizován a třiasedmdesátiletá Arnoštka deportována do Terezína. zahynula neznámo kde. dcera Adéla s manželem a dětmi zemřela v lodžským ghettu, dceři Heleně s rodinou se podařilo včas emigrovat do USA.

Komentáře

  1. Tak teda gratulujem už k toľkým narodeninám ! Ja tôj blog sledujem možno 2 - 3 roky a som tu vždy rada keď sa ocitne nový článok . A mám rada články aj outfitové ale aj takéto kde sa dozviem niečo nové alebo fotky z galérie, výstav a pod.! To ma tu baví a málokde to online takto super napísané nájdem. Tak nech sa darí ešte dlho!!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem se poučila a baví mě obé, tvůj vizuální minimalismus stejně jako slovní projev :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

- merci za zastaveni

Oblíbené příspěvky