about food.



za ořechy děkuju natu.cz

photo: me



ruku na srdíčko. jídlo je celoživotní téma mnohých z nás. je to forma trestu i odměny. lze si skrze něj projektovat vnitřní traumata i vypěstovat patologickou posedlost. alfou i omegou mého jídelníčku vždy byla, je a bude čerstvá zelenina a ovoce, zatímco polévkám, pyré a nejrůznějším tepelným úpravám dávám přednost spíše v zimních měsících. ovšem pozor. želbohu až teď, dva roky před třicítkou, jsem dokázala přiznat sobě samé, že být vegan, raw, gluten free, bio, fairtrade bla bla mi trávení na jedničku nezaručí. a že cesta k plochému břichu nevede jen přes striktní hladovky, půsty, detoxy, odvodňování a 2oo sklapovaček denně. za těch 13 let, co je mým palivem rostlinná strava, jsem vypozorovala leccos. k důslednosti jsem se však prokousala teprve před nedávnem, neboť jsem už ze zoufalství, co se svým nafouklým břichem, nevěděla kudy kam. a přitom si stačí zapamatovat pár pravidel, co, s čím a proč nekombinovat. nutno říci, že níže uvedené poznatky je třeba vyzkoušet si sám na sobě! každá potravina obsahuje bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vitamíny a minerální látky. každý produkt, aby byl stravitelný, by se měl konzumovat tak, jak ho stvořila příroda, tedy samostatně. jsou však i jisté možnosti, které se dají kombinovat a přitom nenaruší trávení a nevedou tak ke ztrátám v příjmu živin. sice se dá zkombinovat dle chuti cokoliv, co to ale udělá v žaludku, může mít těžké následky. nezáleží tedy na tom, co všechno člověk sní, ale na tom, co z toho vlastně stráví. 
s potravou, kterou sníme, se může stát jen jedna z následujících tří věcí: 
1) potravu strávíme a tělu tak dodáme živiny 
2) potrava začne kvasit vlivem cukru z ovoce nebo škrobu z obilovin a škrobové zeleniny
3) potrava začne zahnívat vlivem nestrávených bílkovin.



jaké jsou tedy zásady správného trávení?

. ovoce - pouze samotně! pokud už kombinovat, tak jen kyselé s kyselým či polosladkým nebo sladké se sladkým či polosladkým. nikdy ne kyselé se sladkým. avokádo je bohaté na tuky, proto jej kombinujeme s neškrobovou zeleninou, s kyselým ovocem, ale nikdy ne se sladkým ovocem. 

. bílkoviny se zeleninou neobsahující škrob - zelenina chudá na škrob se hodí k zelenině, která je zároveň i ovocem jako rajčata (ne sladká a kyselinu obsahující plodová zelenina)

. cukr, sirupy a sladidla (včetně medu) by se neměly nikdy užívat k dochucování žádné potravy. tak za tohle mě někdo upálí.

. pokud sáhneme po tucích (oleje apod), tak pouze se zeleninou neobsahující škrob nebo na škrob velmi chudou 

. sladké ovoce jen s dalším sladkým nebo polosladkým ovocem, neboť kyselina z kyselého ovoce by zpomalila trávení cukernatých látek, což by vedlo ke kvasu 

. polosladké ovoce s kyselým nebo jen se sladkým či opět s polosladkým, ale nikdy ne se sladkým a kyselým současně

. melouny pouze samostatně, poněvadž jsou nejrychleji stravitelné a zkombinované s čímkoliv vyvolají okamžitě kvas! true story.

. zeleninu neobsahující škrob kombinovat mezi sebou nebo s proteiny a nebo se škrobem, nikdy však s proteiny a škrobem současně! 

. mléku se vyhni !!! pokud se ho však nehodláte vzdát, konzumujte jen samostatně 

. kyselé by se nikdy nemělo kombinovat se škroby. kyselina totiž okamžitě přeruší trávení škrobu. zničí ptyalin ze slin, který je ke trávení škrobu nezbytně nutný. kdo si dopřává obilné kaše s jablky, tomu to pak leží v žaludku jako olovo a ačkoliv si libuje jak je syt, napáchá na sobě mnohem více škody, než kdyby si dal maso




hlavní zásady kombinování potravin
. kyselé ovoce  
+ bílkoviny: špatná kombinace. citrusové ovoce, rajčata, ananas, jahody a další kyselé plody by se neměly kombinovat se sýry, vejci, ořechy. jestliže jste nemocní, vyhněte se kyselému ovoci obzvlášť, kromě citrónů a limetek pro jejich detoxikační schopnosti 
+ škroby: špatná kombinace. kyselina okamžitě neutralizuje trávící enzymy a následkem je, že potrava v žaludku zahnívá 
. sladké ovoce 
+ bílkoviny & škroby & kyselé ovoce: špatná kombinace. cukru obsaženému ve sladkém ovoci by nemělo nic bránit průchodem žaludkem do dvaceti minut. okamžitě vzniká kvas, jestliže dojde k narušení jeho trávení jinými potravinami. cukr a škrob je navíc kombinace ještě dalších potíží! cukr v ústech na sebe váže sliny, a tím vysává ptyalin tolik nutný ke strávení škrobu. jestliže je škrob ochuzen o ptyalin cukrem, medem, melasou nebo sladkým a sušeným ovocem, výsledkem je lihový kvas. kvas je nevyhnutelný, jestliže se cukry zdrží v žaludku vlivem škrobu, bílkovin a nebo kyselého ovoce. cukr navíc ještě snižuje schopnost vylučování žaludečních šťáv. 

. bílkoviny 
+ škrob: špatná kombinace. bílkoviny potřebují kyselé šťávy a škroby zásadité... výsledkem je hniloba bílkovin a kvas škrobů
+ tuky: špatná kombinace. jestliže potravina obsahuje bílkovinu, obsahuje zároveň už i tuk vhodného složení. naše tělo si vystačí s minimem tuků. tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. i sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. užívejte tedy tuky s opatrností a pokud je to nutné, používejte tuky z avokáda a ořechů
+ bílkoviny: špatná kombinace. a je jedno, jestli se bílkoviny liší původem složením nebo koncentrací. kyselost žaludečních šťáv pro jednotlivé druhy bílkovin není stejná. vzniká tak těžce stravitelná hmota, která zahnívá
. škrob 
+ tuky: špatná kombinace. tuk brzdí odchod stráveného škrobu do střeva a to vede ke kvasu. jestliže jíte tuky s listovou zeleninou a natěmi, pak je jejich brzdná schopnost pozastavena. 

+ škroby: špatná kombinace. následky jsou ještě horší než u jiných kombinací. zeleninu s mírným obsahem škrobu lze kombinovat se zeleninou s větším obsahem škrobu - např. mrkev a brambory, ale nikoliv s obilninami a luštěninami !!!
. avokádo 
ačkoliv ve srovnání s ořechy neobsahuje mnoho bílkovin, přesto jich obsahuje víc než mléko a navíc bílkoviny avokáda jsou vysoké biologické hodnoty. nejlépe jej jíst s listovou zeleninou a natěmi, protože to ještě zlepší jejich vstřebávání. dále pak lze avokádo kombinovat s nakyslým nebo kyselým ovocem. to je dokonce lepší kombinace, než listová zelenina s ovocem. poněvadž avokádo obsahuje málo bílkovin, lze jej zkombinovat i s brambory nebo jinými škrobovitými jídly za předpokladu, že součástí této kombinace je i listová zelenina. avokádo by se nemělo nikdy kombinovat s ořechy a semeny!!!

. kyselé ovoce 
se může kombinovat s nakyslým ovocem. nikdy nekombinujte kyselé ovoce se sladkým. rajčata nekombinujte s žádným ovocem, ale maximálně je lze kombinovat s listovou zeleninou bez obsahu škrobu
. nakyslé ovoce 

lze kombinovat se sladkým ovocem - zejména, když chceme dosladit pro lepší chuť. pro ty, co trápí oslabené trávení, jsou banány nejlepší jako samostatné jídlo! Ostatní je mohou zkombinovat s datlemi nebo rozinkami, sladkým hroznovým vínem a jiným sladkým ovocem a listovou a naťovou zeleninou. sladké a sušené ovoce by se mělo používat zřídka, protože cukr je v něm koncentrovanější a snadno může dojít ke kvasu, když se neodhadne kyselost ostatních plodů v kombinaci. proto je vhodnější toto ovoce vždy kombinovat jen s listovou a naťovou zeleninou. 
. obecně kombinovat ovoce jen s čerstvou listovou a naťovou zeleninou - tyto kombinace dokonce zlepší trávení ovoce!
. listová zelenina se velmi dobře hodí ke všem jídlům a měla by tvořit většinu vašeho jídelníčku! Zelenina především bez obsahu škrobu zanechá žaludek beze změny, pokud ovšem nepoužijete nějakou olejnatou zálivku která celé trávení zkomplikuje
. melouny nekombinujte s ničím. mnoho lidí se o této kombinaci a s akutními příznaky přesvědčilo na vlastní kůži. meloun je tak snadno a rychle stravitelný, že cokoliv se sním zkombinuje znamená zahájení kvasu
. vyhněte se příliš zralému ovoci, to je rovněž jedna z příčin zažívacích potíží
. obiloviny a luštěniny je nejlépe jíst naklíčené. klíčením přejdou do stavu živé zeleniny !!! a jsou obohaceny kyslíkem staly se tedy potravou předtrávenou. 
. vodu pít zásaditou po celý den. žádné bublinky. v
oda je potrava v nejlepší jakosti jaká může být. vyhněte se zpracované vodě (i destilované) za účelem většího zdraví. nedovolte, aby vznikla žízeň, ovšem nepřehánějte to, abyste se neodvodnili, nepijte velké množství najednou. vhodnější je mít neustálý příjem vody, což zlepšuje detoxikaci. nepijte však během jídla ani po jídle (v závislosti na složitosti kombinace), abyste neředili trávící enzymy. 


ps - je nad slunce jasné, že mnozí nutriční terapeuté by jistě hlasitě nesouhlasili, ba dokonce by mě za podobná moudra nejraději rituálně upálili na hranici. leč jak známo, každej pes, jiná ves. proto je nutné uvědomit si, že každý z nás je individuum a každému vyhovuje něco zcela jiného.







Komentáře

Oblíbené příspěvky