11/01/2016

KOŘENOVÝ CHLÉB




je vám ouzko? zažeňte podzimní chmury a upečte první chleba ve svém životě. budete se cítit jako pán bůh! a přitom je to tak ízy. fakticky fakt! jeden by si netroufal tvrdit, co všechno dokáže takový obyčejný chleba. dost možná to bude právě tím, že není až tak zcela obyčejný. vždyť byl hněten s ryzí láskou a poctivě kynul jářku 15 hodin. a sotva vystydl, jen se po něm zaprášilo. důkaz místo slibů? jakub o něm pěje ještě teď. 


tak tedy vyhrňte rukávy a dejte se do díla:


4oog mouky - záleží čistě na vás, zda sáhnete po celozrnné, bílé či kterékoli z bezlepkových variant
8g čerstvého droždí či 2g sušeného
1 zarovnaná lžička cukru
1 zarovnaná lžička soli
2 lžíce olivového oleje
+ konopné semínko, ořechy, bylinky - nafutrujte ho zkrátka tím, co váš milovaný strávník nejraději


  • den předem trochu rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme 32o ml vlažné vody a směs necháme cca 1o min odpočívat, dokud se nezačnou tvořit bublinky
  • v míse promícháme nahrubo nasekané ořechy s moukou. rozpuštěné droždí krátce promícháme se solí, olejem a vše přidáme k mouce. vyhrneme rukávy a hněteme, hněteme, abychom vytvořili elastické a hladké těsto
  • těstíčko vložíme do mísy, zakryjeme a při pokojové teplotě necháme kynout 3 hodiny, potom ho uložíme minimálně na 8 hodin do ledničky (ideálně přes noc)
  • následně jej ještě necháme odpočívat hodinku při pokojové teplotě. a pak už to jde rychle - těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme zhruba 3o cm dlouhou šišku. položíme na plech vyložený pečicím papírem a konce zkroutíme proti sobě. malinko poprášíme moukou a necháme 3o minut kynout. před koncem kynutí rozpálíme troubu na 22o°C a na dno trouby vložíme nádobku s vodou
  • chléb několikrát nařízneme do kříže a vložíme do trouby. pečeme  35-4o min, přičemž 1o min před koncem nádobku s vodou vyjmeme. chléb je správně upečený, když při poklepu na spodní stranu zazní dutý zvuk. bon appetit!

pées - ve foodstylingu jsem slabá asi jako v počtech. alespoň mám co zlepšovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

- merci za zastaveni